Křížová kontaminace v potravinách: co to je a jak jí zabránit?

Kuchyně je jedním z hlavních zdrojů bakterií u nás doma. Ačkoli na první pohled to nevidíme, existují mikroskopická rizika, která obvykle přehlížíme, a ta mohou skončit kontaminací potravin, které jíme, a díky kterému můžeme onemocnět. Proto je důležité mít doma kvalitní produkty na čištění kuchyně.

Některé potraviny, které se dostanou k vám domů, mohou obsahovat bakterie, jako E. coli, salmonela, listerie nebo campylobacter, proto je třeba přijmout zvláštní opatření, zajistit správné skladování a při manipulaci s nimi jednat obezřetně, aby nedošlo ke křížové kontaminaci.

Příkladem velmi časté křížové kontaminace v domácnostech jsou případy, kdy na jednom a tom samém prkénku krájíme kuře a ihned poté rajčata. S kuřetem nebude žádný problém, protože při tepelné úpravě budou zničeny případné bakterie, ale rajčata budete jíst syrová v salátu, a tak hrozí riziko pozření bakterií, které mohly být přeneseny prostřednictvím krájecího prkénka.

Zde máte 8 tipů, které vám pomohou zabránit křížové kontaminaci:

  1. Vařte při teplotě nad 70 °C. Při tepelné úpravě budou zničeny téměř všechny organismy nebezpečné pro vaše zdraví. Pokud tedy vaříte své potraviny při vyšší teplotě, než je ta uvedená, neexistuje žádný problém s kontaminací.
  2. Uchovávejte potraviny při bezpečných teplotách. Nedoporučuje se nechávat uvařené potraviny více než dvě hodiny při pokojové teplotě, protože při teplotách 5-60 °C se bakterie rozmnožují. Musíte je zkonzumovat co nejdříve nebo je uchovat v lednici. Proto se také nedoporučuje rozmrazovat potraviny při pokojové teplotě.
  3. Uchovávejte potraviny oddělené v hermeticky uzavřených nádobách, které zabrání možným kontaktům.
  4. Ruce si myjte vždy před vařením a po manipulaci syrových potravin či změny z jedné potraviny na druhou, ať už jsou syrové nebo uvařené.
  5. Používejte kvalitní suroviny. K vaření používejte kvalitní produkty a zkonzumujte je co nejdříve, tak zabráníte nákaze nemocí způsobených křížovou kontaminací.
  6. Oddělte syrové a vařené potraviny. Abyste zabránili křížové kontaminaci, nezapomeňte dezinfikovat stůl vždy, když manipulujete se syrovými potravinami.
  7. Pozor na dřez: je dalším prostorem, kde může docházet ke křížové kontaminaci, pokud čistíme syrové potraviny a namočíme je ve dřezu poté, co jsme zde manipulovali s jinými potravinami, hrozí větší riziko, že dojde ke kontaminaci. Proto je důležité dezinfikovat dřez vždy před namočením potravin. Můžete použít Dezinfekční univerzální čistič ve spreji Sanytol a poté povrch opláchnout vodou.
  8. Dezinfikujte pravidelně kuchyni. Pro tuto oblast se skvěle hodí produkty pro čištění kuchyně, jako spreje Sanytol. S těmito čističi budete moci hloubkově dezinfikovat svou kuchyni a zničit 99,9 % choroboplodných zárodků. Zneškodnit bakterie, které se v této oblasti vyskytují nejčastěji, a zároveň odstranit zbytky mastnoty. Pokud bude povrch v přímém kontaktu s potravinami, bude dostačující opláchnout povrch po aplikaci produktu Sanytol. Na oblasti, kde mastnota přetrvává, doporučujeme použít Dezinfekční čistič na kuchyně Sanytol, protože ten obsahuje více odmašťujících prostředků.