Kuchyně je prostor, který vyžaduje hloubkové čištění, protože zde dochází k manipulaci, přípravě a uchování potravin, a zároveň se zde hromadí páry, vlhkost a teplo.
Díky všem těchto podmínkám je kuchyně příznivým místem pro šíření bakterií a mikrobů.
Čemu bychom měli při čištění věnovat zvláštní pozornost?
Hadry, utěrky a houbičky, které jsou nejčastěji používanými nástroji na čištění talířů a pracovních desek, jsou ve skutečnosti místy, kde se hromadí nejvíce mikrobů. Pokud je mezi jednotlivými použitími řádně nevydezinfikujeme, mohou se stát privilegovaným místem pro šíření choroboplodných zárodků. Za zápach houbiček a hadříků může právě přítomnost bakterií v nich.
Krájecí prkénka jsou hlavním zdrojem nebezpečných bakterií. Je třeba je hloubkově čistit po krájení syrového masa, a tak zabránit křížové kontaminaci potravin. Nejlepším řešením je používat různá prkénka na krájení různých typů potravin: jedno pro maso, jiné pro zeleninu atd., a rozlišovat také mezi syrovými a vařenými potravinami.
Při čištění kuchyně můžete používat dezinfekční postup, který připravil mikrobiolog Charles Gebra, a v němž jsou identifikovány kontaminovanější oblasti, které potřebují každodenní dezinfekci, a další, které potřebují méně častou dezinfekci:
- Každodenní dezinfekce:
- Kuchyňské houbičky a hadry
- Krájecí prkénko
- Dřez a vodní odpad
- Dezinfekce třikrát týdně:
- Pracovní plocha
- Týdenní dezinfekce::
- Podlaha kuchyně
Zvláštní pozornost je třeba věnovat elektrickým spotřebičům, především těm, které jsou v přímém kontaktu s potravinami, jako např. lednice. Neměli byste zapomenout ani na malé elektrické spotřebiče, jako kávovar, v jehož nádrži je vlhko a tma, a tak se stává ideálním místem pro růst bakterií a plísní.
Pro hloubkové čištění kuchyně a rychlou a bezpečnou dezinfekci nestačí používat čisticí prostředek a vodu, protože ty nedokážou zcela zničit choroboplodné zárodky. Dezinfekční čistič na kuchyně Sanytol vám pomůže bez velké námahy odstranit mastnotu a špínu, a zároveň hloubkově dezinfikovat, a tak vám čištění usnadní. Neobsahuje chlór, nepoškozuje povrchy a zničí 99,9 % bakterií, virů a plísní, jako listerie, salmonela nebo E. coli, které mohou způsobit gastrointestinální infekce.