V lednici se hromadí množství zbytků potravin, které mohou být živnou půdou pro mikroorganismy. Chlad zpomaluje aktivitu množení mikroorganismů, nepostará se o jejich zničení, a některé mikroorganismy přežívají, nebo se dokonce mohou šířit, jako např. plísně a některé bakterie, a tak vzniká nepříjemný zápach. Dokonce je možné často najít plíseň na těsnění lednice, vlhkém a tmavém místě. Tuto plíseň je nutné včas odstranit, aby nepokračovalo její šíření.
Co dělat, když z lednice vychází nepříjemný zápach?
Nejprve vytáhněte zásuvku lednice z elektrické sítě. Vyprázdněte ji a zlikvidujte potraviny, které již nebudete konzumovat nebo které jsou zkažené.
Proveďte hloubkové čištění každé poličky a přihrádky. Použijte dezinfekční prostředek, který nepoškodí materiály, např. Univerzální čistič Sanytol. Jednoduše jej nastříkejte na povrch a po uplynutí několika minut oblast opláchněte, protože se jedná o prostory, které jsou v kontaktu s potravinami. Tímto způsobem zničíte 99,9 % bakterií a plísní.
Pokud má zápach původ na vnější straně lednice, pravděpodobně se bude jednat o únik vody z trubek nebo nadměrné množství vody v kondenzátoru, který se nachází pod lednicí a může obsahovat bakterie nebo v něm může růst plíseň.
Vyjměte zásuvku kondenzátoru pod lednicí, umyjte a opláchněte špínu a plíseň. Poté celý povrch dobře otřete Univerzálním čističem Sanytol a nechte uschnout.
Tímto způsobem odstraníte všechny stopy nepříjemných pachů díky hloubkové dezinfekci, ale měli byste také zabránit tomu, aby se nepříjemný zápach vrátil. Nejlepším způsobem je uchovávat potraviny v uzavřených nádobách nebo zabalené v průhledné fólii, a především provádět pravidelné čištění lednice.
Je velmi důležité, abyste svou lednici udržovali v optimálních hygienických podmínkách. Předpokládá se, že 50 % domácích otrav jídlem je způsobeno nesprávnými hygienickými postupy v kuchyni.
Zjistíte, že udržovat lednici čistou je mnohem snadnější, než jste si mysleli.